1

Kalorier i alkohol och att hålla vikten

Den absolut populäraste blog posten här är Begränsa kalori intaget genom att begränsa alkoholen och med tanke på det så kommer här en fortsättning och utökning av informationen kring alcohol och calories.

Kalori räkning
En grund regel är att “ju mer alkohol, desto fler kalorier”. Men det är inte hela sanningen. För de som vill gå ner i vikt genom att räkna kalorier så kommer här en enkel tabell över vad olika alkoholhaltiga drycker innehåller. Så här många kalorier innehåller en deciliter av:

 1. Punsch och likör – 260 kcal
 2. Konjak och whisky – 245 kcal
 3. Brännvin, vodka, gin och rom – 225 kcal
 4. Portvin – 170 kcal
 5. Vitt vin, sött – 100 kcal
 6. Rött vin – 70 kcal
 7. Vitt vin, torrt – 70 kcal
 8. Starköl – 50 kcal
 9. Lättöl – 25 kcal

Alkohol innehåller 7 kalorier per gram, vilket är väldigt mycket. Jämför man med tex fett så innehåller det 9 kalorier per gram.

GI, Gl
GI (Glykemiskt index) och GL (Glykemiskt Last).
För de som bantar genom GI så gäller det att äta livsmedel och måltider med lågt GI. Då får man titta lite mer på mängden socker i den alkoholhaltiga drycken. Detta betyder tex att osötad starksprit har 0 i GI.

Ett torrt vin har även det lågt GI, har vinet ingen eller lite sötma så är GI värdet nästan 0. Men för halv torra är GI lite högre och är högst i söta viner. Detta beror på att dessa innehåller mer socker.

Öl är dåligt enligt GI metoden eftersom kolhydraterna är i en form som lätt tas upp och kolsyra finns i ölet och då går blodsocker snabbt upp. Sockerhalten är ganska låg och om inte dricker på fastande mage så kan belastningen vara ganska låg.

LCHF
LCHF (low carb high fat).

Enligt detta sätt får man stort sett samma resultat som gäller för GI. Det flytande brödet (dvs Öl) är dåligt eftersom det innehåller mest med kalorier från kolhydraterna och Starksprit (Vodka, Gin, Whiskey, Konjak) är bättre.

Kostdoktorn skriver bra om detta.

Sammanfattning
För att sammanfatta det hela så kan man säga så här, skall man dricka lite så kan man unna sig vad som helst. Det viktigaste är ju att man mår bra i själen, för det underlättar en viktnedgång. Är man dock ute efter att berusa sig och dricka mer, så bör man välja starksprit utan söta tillsatser (tex groggvirke).

 1. Åsa says:

  Tack, bra intressant läsning. Fortsätt mera på detta tema. Kram