1

Lily Allen vs Pirater

För er som har missat de senaste turerna kring Lily Allen så kommer här en lite sammanfattning.

Personligen tycker jag att denna historia bara visar på hur vi människor naturligt byter upplevelser och kultur utan att någon lider av det och utan att pengar behöver bara inblandat. Det visar också hur mycket svårare det är när man har lagliga spärrar som gör att man inte får göra det som är naturligt för oss i dagens samhälle.

Det hela börjar när hon bestämmer sig för att starta en blogg om att fildelning är dåligt och att alla artister har knappt råd med bröd och vatten. Allt detta är naturligtvis vårat fel, dvs vi som musik konsumenter, för att vi inte längre vill köpa skit musik för dyra pengar som vi inte kommer kunna spela där vi vill spela den.

En post var kritik mot 50 Cent som nyligen gått ut och sagt att han stödjer de nya affärsmodellerna och alla de grundläggande demokratiska rättigheter som vi bör ha. Problemet var bara att nästan hela artikeln var skriven av Mike Masnick och han hade publicerat detta på Techdirt.com. Men det fanns inget på sidan som sade att det var någon annans artikel och inte heller någon länk till den ursprungliga sidan.

Nu är detta ganska lugnt för Lily eftersom Mike har vettiga åsikter och han klar gjorde  att han inte skulle ta rättsliga åtgärder mot henne trots att Lily hade struligt hans arbete och att han numera inte har råd med vatten och bröd. Ja, så är det väll inte riktigt, men det är så Lily och hennes vänner tycker när rollerna är de motsatta.

Hennes försvar var dock att “easy to do, and has become accepted by many” dvs, brottet är så lätt att göra och har kommit att bli accepterat av allmänheten. Hmm, vart har jag hört detta förut? Kan det vara så att hon använder frihetskämparnas argument emot dem? Försvarar hon sig verkligen med att kopiering är ok, så länge det inte drabbar mig?

Senare upptäcks det också att hon har kopierat frisk från vanliga tidningar, genom att scanna dessa och lagt upp på internet. För er som följt den debatten på sista tiden vet vi ju att detta är en dödssynd och att många tidningar kommer att försvinna som följd av detta… Jaja, det är säkert inte helt sant, men jag gillar att använda samma retorik som anti-pirater använder, det är så mycket enklare.

Efter detta så upptäcks det att hon har gjort “blandband” (vet inte om kidsen vet vad detta är, men det är typ en blandning av olika låtar. band 1 och band 2) och lagt upp dessa på internet. Totalt 19 låtar som hon saknar rättighet till. Pfh, säger ni, hur farligt är det? det kan ni fråga Jammie Thomas-Rasset om. Hon fildelade 24 låtar och fick böta 80,000 USD per sång. Så Lilys skadestånd borde landa på 10 487 387 535 svenska kronor, om nu hon var en normal ungdom och inte en i branschen.

 

Hennes svar på detta påpekande var följande: “I made those mixtapes 5 years ago, I didn’t have a knowledge of the workings of the music industry back then”, dvs jag gjorde dessa blandband när jag var 19 och jag hade ingen koll på hur musikbranschen funkade då.

Så hon menar att det är ok för henne att göra så, men för alla andra 19årngar i världen skall det kosta 10 487 387 535 svenska kronor eller mer, samt få betala för att stå vid skam pålen och att bli av med sitt internet. Allt detta gärna utan att en domstol är inblandad.

Det helade slutade dock med att hon nu har stängt ner bloggen och tagit bort alla inlägg. Men strax innan hon gjorde det så skrev hon följande på bloggen: “I will not make another record,” och “The days of me making money from recording music has been and gone as far as I’m concerned, so I don’t stand to profit from [anti-piracy] legislation.”

Detta tolkar jag som att hon insett att den gamla affärsmodellen inte är hållbar och samtidigt erkänner att hårdare tag mot sina kunder inte är någon bra idé. Så om detta stämmer så är det synd att hon inte fortsätter göra musik, men bra att hon har insett att upphovsrätts industrin inte får fortsätta kapa våra fri och rättigheter för att behålla en utdöende affärsmodell.

Kan inte göra annat än att hålla med Dan Bull i detta brev till Lily:

Källor:
It’s Not Alright
TorrentFreak

  1. Anna says:

    Hon är fanimig knäpp! Det har hon alltid varit. Bra skrivet Krister!! 😀