0

Mail svar från Roger Tiefensee

Detta tänkte jag göra för länge sedan, men jag fick för hinder så jag gör det nu istället, bättre sent än aldrig brukar man ju säga.

Jag tänkte publisera det brev som jag fick efter ha använt mig av Expressens mass mail funktion, där man kunde protestera mot FRA-lagen. Jag tyckte detta var en bra idé och den sparade mig mycket tid men jag kunde ändå få sagt det jag ville. Nåväl detta var det enda svar jag fick:

from Roger Tiefensee
to bogge
date Wed, Jul 2, 2008 at 14:17

Hej,

Tack för ditt mejl om FRA. Det är lite synd att du inte skickar ett personligt mejl utan använt dig av Expressens massmejl, eftersom det innehåller felaktiga påståenden. Ett mejl mellan två svenska användare kommer inte som Expressen påstår att “avlyssnas av FRA” oavsett om det skulle passera landsgränsen.

Inrikes trafik förmedlas utan att den som kommunicerar kan påverka hur detta sker. Operatörerna väljer vanligtvis den billigaste transportsträckan vilket kan medföra att inrikestrafik kommer att gå över landets gräns och tillbaka. Därför kan det inte helt uteslutas att inrikestrafik rent tekniskt skulle kunna bli åtkomlig för FRA. Det innebär dock inte att trafiken får inhämtas – för det krävs att trafiken är relevant för svensk utrikes-, säkerhets- eller försvarspolitik eller för kartläggning av yttre
hot mot landet. Om sådan trafik ändå skulle hamna i FRA:s system finns tydliga bestämmelser om förstöring av kommunikation som saknar relevans för signalspaningens ändamål.

Om du har andra frågor du vill ha svar på kan du titta på dessa frågor och svar som finns på regeringens hemsida. http://www.regeringen.se/sb/d/3013/a/78411

Mvh / Roger

Detta var det svar jag skickade:

Hej Roger,

Tack för ditt svar, fast det innehåller konstiga påståenden.

Jag beklagar att du anser att man bara bör kontakta dig på vissa sätt, jag beklagar att du inte förstår att alla kontakter är lika mycket värda och har ett budskap oavsett om det är skrivet med en gåspenna på pergament eller om det är skickat med ett formulär.

Du säger “Ett mejl mellan två svenska användare kommer inte som Expressen påstår att “avlyssnas av FRA” oavsett om det skulle passera landsgränsen”.

och du säger “Om sådan trafik ändå skulle hamna i FRA:s system”.

Min fråga är då en ganska naturlig, Hur kan sådan trafik hamna i FRA:s system om den inte avlyssnas av FRA?

Du säger ju själv i ditt svar att “Därför kan det inte helt uteslutas att inrikestrafik rent tekniskt skulle kunna bli åtkomlig för FRA.” Så att säga att inrikestrafik mellan två svenska medborgare inte blir avslyssnat är ju rent strunt. Du säger mot dig själv.

/Bogge

Cred till Roger för att han svarade på första mailet, synd bara att han inte svarade när det var adresserat endast till honom… Men det kanske var det han menade med:

Det är lite synd att du inte skickar ett personligt mejl utan använt dig av Expressens massmejl

För om du adresserar det personligen till mig så kan jag skita i vad du säger, vad vet jag hur han tänker…