0

Varför vill SF starta krig mot sina kunder?

Jag skulle säga att jag går mycket på bio, jag ser det flesta filmer som går på bio här, det är dock bara en bråkdel av det utbud som tex finns i Stockholm. Det finns även endast SF här. Så i bland är utbudet inte det bästa och man har inte så mycket till val. Men SF har mycket bra saker, som tex bioklubben, med mycket frivisningar och annat roligt.

Jag har alltid gillat filmindustrin eftersom de inte har gett sig in i debatten så hårt, det har funnits några trevande försök men dessa har varit förvirrade och jag har tyckt att de inte riktigt förstått vad det handlar om. Jag har i min enfald trott att detta beror på att man har sett att detta inte behöver vara något negativt. Men på senare tid har något hänt. Rasmus Ramstad har mer och mer involverat sig i debatten med uttalanden som är rent ut sagt skrämmande. Det senaste uttalandet om att SF vill vara med och censurerar internet är ett ypperligt bevis på att man antingen inte förstår vad detta handlar om eller har en släng av storhetsvansinne:

Exempelvis borde man stänga accessen till sidor som The Pirate Bay, säger SF:s Rasmus Ramstad

Han pekar på att styrande i Danmark varit betydligt mer handlingskraftiga, vilket också lett till en annan hantering av fildelningen.

Så för er som inte vet hur det är i Danmark så kommer här en kort sammanfattning. 2001 16-åring tar självmord efter hot och utpressingsförsök av IFPI. Hoten ingick i IFPI´s kampanj de kallade “Vi stämmer er ända in i helvetet”. opassande.se sammanfattar detta bra med:

Det tog närmare åtta år, ett självmord och tusentals uppskrämda människor som betalade miljoner de inte hade behövt att betala. Men nu har vi äntligen fått prejudikat som säger att man inte kan peka ut vem som begått upphovsrättsbrott enbart med hjälp av ett ip-nummer.

Undersökningar

Fler och fler undersökningar visar att fildelningen är positivt för alla inblandade och inte minst för samhället. Musik industrins gör allt för att jaga och straffa sina kunder. Tydligen så ställer sig även SF till den skaran, det vill säga istället för att få folk att gå på bio mer så vill de strypa alla andra sätt att konsumera kultur. Trots att SF egna undersökningar visar att:

Fildelare är alltså dubbelt så flitiga biobesökare som andra.

och

De som laddar ner film tittar dubbelt så mycket på dvd som resten av befolkningen

Glöm nu inte bort att detta är en undersökning delvis finansierad av Svenska filminstitutet.

Ett sätt som man inte får mer kunder på är att tjuvkika på dessa med mörker kamera i bio salongen. Som de gjorde med i och med den nya bond filmen, detta var i och för sig ett krav från Sony. Men de hade ett val och de valde enligt mig fel, jag och många andra väljer tack vara detta att inte se på filmen eller att fildela. Men redan 2003 ansökte SF om att få kameraövervaka sina kunder, så valet har de gjort sedan länge.

Ekonomi

Men vad är det som gör att SF går till attack mot sina kunder. Det undrar jag oxå, det enkla svaret hade kunna varit att de förlorar pengar på det men faktum är att det finns inget som visar att så är fallet. Undersökningen här ovan visar ju på att det är piraterna som går mest på bio. Samt att SF och filmbranschen går väldigt bra:

2008 är det bästa bioåret på över 20 år

De sex stora filmbolagen Paramount, Warner Bros., Universal, 20th Century Fox, Sony och Disney har alla dragit in mer än en miljard dollar var. Paramount tjänade bäst med dryga 2 miljarder dollar.

2008 till det bästa bioåret på 20 år för SF Bio

Och till sist för att ytterligare bevisa att det går bra för bio branchen kommer här lite preliminär statistik från Svenska Filminstitutet.

Besök 2008: 15 155 229 st (2005: 14 600 769 st) c:a +3,5%
Bruttobiljettintäkter 2008: 1 249 569 410 kr (2005: 1 121 570 426) c:a +10,2%
Detta trots att biljett priserna bara ökar.

Så varför, vet jag inte… Men ni kan ju maila Rasmus Ramstad ([email protected]) och fråga.

För er som vill veta lite mer om vad som händer just nu kan jag tipsa om Sydsvenskan´s upphovsrättsspecial som de sprider via Piratebay. Artiklarna i PDF:en som går att ladda hem finns även här.